474 316 430 skola@2zskadan.cz

Konec doby klecové na ZŠ Rudolfa Koblice

ZŠ Rudolfa Koblice

Vážení rodiče, milí žáci,

pro přípravu jídel v naší školní kuchyni se budou používat od nového školního roku pouze vejce od nosnic, které nežijí v klecích. Naše škola se tak připojuje k několika obchodním řetězcům, firmám i institucím a již od září bude odebírat vejce pouze od dodavatelů, kteří tento způsob chovu nevyužívají.

Jako škola, která se snaží být ohleduplná k přírodě, věříme, že máme možnost ovlivnit etický způsob výroby potravin i jejich kvalitu a těší nás, že jsme se tímto směrem vydali. Zároveň doufáme, že půjdeme příkladem i dalším školám a institucím.

Český systém školního stravování nám může závidět celý svět, rozhodně však stojí za to na něm nadále pracovat a snažit se ho posouvat dál.

Naše školní kuchyně připravuje kompletní menu podle všech norem a zásad ve školním stravování. Nadále se budeme co nejvíce vyhýbat průmyslově zpracovaným surovinám, pokrmy připravovat ze základních surovin, jako jsou zelenina a ovoce, brambory, luštěniny, rýže, těstoviny a další obiloviny, maso, ryby, neochucené mléčné výrobky, vejce, bylinky a koření.

Upřednostňujeme lokální a sezónní potraviny, i když to není vždy úplně jednoduché. Nepoužíváme instantní potraviny a minimalizujeme polotovary. K přípravě pokrmů nepoužíváme potraviny obsahující částečně ztužené tuky. Jídla dochucujeme čerstvými a sušenými bylinkami, nepoužíváme přípravky s glutamátem. Omezujeme konzumaci bílé pšeničné mouky, jako vhodné alternativy pro zahuštění používáme v rámci možností např. cizrnovou mouku, červenou čočku a jáhly. Malými krůčky k velkým věcem 🙂 Darina Bendová, vedoucí školní jídelny