V úterý 9. 1. skupina angličtinářů 7. A paní učitelky Beránkové v rámci hodiny angličtiny vařila ve školní kuchyňce. Připravovala jednu z anglických specialit „potato cakes“, v překladu bramborové koláčky. Žáci použili recept z učebnice angličtiny. Bramborové koláčky neměly chybu a všem chutnaly. V průběhu vaření se žáci snažili nejen pojmenovat potraviny a nádobí, které používali, ale i činnosti. Po stolování zbyl i čas vysvětlit pojmy jako je brunch, supper, potluck.
Přikládáme recept, kdyby měl někdo zájem vyzkoušet si „potato cakes“ doma.
Suroviny
400 g brambor
125 g polohrubé mouky
40 g másla (nebo margarínu)
40 g sýra (strouhaného)
sůl
olej
Postup přípravy receptu
1. Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme. Uvařené brambory dáme do misky s moukou a vše důkladně rozmačkáme.
2. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 1 cm. Vykrajovátkem vykrajujeme jakékoli tvary. 3. Dáme na pánev s olejem a smažíme až jsou koláčky z obou stran zlatavé. Po usmažení posypeme sýrem a dáme na 2 minuty do trouby aby se nám sýr roztekl.